СУ "Св. Климент Охридски"
Средно училище в град Сухиндол

Техник в лозаровинарство/Експлоатация на автомобилния транспорт

Техник в лозаровинарство /Експлоатация на автомобилния транспорт

 

Една паралелка с две специалностти:

Възможно ли е да учиш само 5 години и да получиш две специалности? Да!! Само при нас !!

 

Срок на обучение – 5 години

Форма на обучение – дневна форма

Степен на професионална квалификация – ІІІ степен

Начин на изучаване на чужд език – без интензивно и без разширено изучаване на чужд език

 

       Ние изучаваме новите агро-технологии за отглеждане на лозови насаждения и се запознаваме със състава и обработката на виното, както и с основните технологични операции при производството на вино и алкохолни напитки.


       По време на учебните занятия се запознаваме с различни сортове грозде за производство на бели и червени вина. Изучаваме технологичния процес от получаването на грозде до създаването на вино.


       В часовете по практика ги виждаме на живо. Има лозови масиви, които посещаваме и, на които се учим как трябва да полагаме грижи, за да получим качествено грозде, от което да се получи хубаво вино. В училище разполагаме и с лаборатории, в които провеждаме лабораторни упражнения за изследване състава на гроздето, количество захари и други. В града ни има и винпром, който посещаваме и в него получаваме още по-реална представа за това как се получава вино. Разглеждаме всички машини, през които се обработва гроздето.


       Избрахме тази професия, защото всичко в нея ни харесваше и не сме направили лош избор. След като завършим ще продължим да се развиваме и да научаваме нови и все нови неща.


       Професията лозаровинар дава възможност да прогресираме и може би след време да създадем наш собствен бизнес. Тази професия е добре развита из цялата страна и ни дава добра възможност да си намерим работа, след като завършим.


Ася и Семра – ХI клас