Facebook
тел: 06136 29 61
СУ Св.Климент Охридски
Средно училище в град Сухиндол

НИ Трифон Зарезан

Национална изложба-конкурс за детска рисунка „Трифон Зарезан

- приказка с край.

 

  Първото ѝ издание е през 1997 година, но тя бе предшествана от 2 издания на регионално ниво: през 1995 и 1996г.

 

Идеята. „Всяко зло - за добро”, казва старата поговорка.

 

 

  В края на 1994г. с група колеги участвахме с творби на наши възпитаници в конкурс за детска рисунка, който се провеждаше в гр.Бургас – неговите неясни критерии при подбора и журирането на творбите ни разочароваха. Още по обратния път към „дома” , сред нас се зароди идеята да направим нещо алтернативно – с ясен регламент и критерии. Най-близкият повод за среща на методическото обединение на учителите по изобразително изкуство от великотърновски окръг бе традиционният за Сухиндол празник „Трифон Зарезан” – това определи и тематиката на творбите. В това пътуване до Бургас и обратно с нас беше и експертът по изобразително изкуство на РИ по образованието В.Търново – г-жа Анна Павлова. Споделихме идеята и с директора на нашето училище г-н Ивайло Отчев.

 

И както се казва в народните приказки: речено – сторено.

 

 

  Със съдействието на г-жа Павлова и колегията направихме статута и го предложихме за одобрение в РИО и МОНТ. Личният авторитет на г-н Отчев допринесе за въодушевения отклик на Кметството, Общинският съвет и на щедрият ни спонсор ЛВК „Гъмза”. Само за няколко седмици всичко бе организирано и подготвено. На 14 февруари 1995г., във фоайето на читалище „Трезвеност”  се откри регионалната изложба-конкурс за детска рисунка „Трифон Зарезан”. Чистота и искреността на детското творчество покори сърцата на гражданите и множеството гости на Сухиндол. През следващата година изложбата се превърна в част от традицията в празнуването на Зарезан.  Сега малкото фоайе на читалището, побиращо едва 50 творби, не бе достатъчно. Общината предостави празните помещения на бившия партиен дом. Там подредихме над 200 творби на деца от Свищов, Ореш, Камен, Павликени, Полски Тръмбеш, Елена, Каварна и др.

 

  Добрите отзиви и широкият интерес към проявата ни дадоха основание да защитим статута на изложбата-конкурс пред МОНТ като Национална, а нейното първо издание бе на 12 февруари 1997г. Новият регламент позволяваше на всеки участник да се представи с до 3 творби – живопис, графика, скулптура, карикатура, декоративно-приложни проекти. Възрастта на участниците, както и в регионалния формат, от 6 до 16 години – разделени в групи: 6-10; 11-14; 15-16г. Всички участници получаваха грамота, а наградите бяха разпределяни по следния начин: за всяка от 3-те възрастови групи във всеки жанр по 3 награди. В края на м.Януари пристигнаха над 1000 творби. Всички ученици от СУ „Св.Климент Охридски” – гр.Сухиндол вземаха участие в подготовката: изрязваха и поставяха паспарту на рисунките, участваха в аранжирането на експозицията, в посрещането на гостите и участниците. Работеха с настроение, с отговорност и от сърце. „Лудото начинание”, както го наричаха някой зложелатели, нямаше да се осъществи и ако не беше подкрепата на колектива от учители и служители на училището. След десетдневна експозиция в Сухиндол, изложбата гостуваше в изложбените зали във В.Търново.

 

И най-хубавите неща все някога свършват.

 

  Националната изложба-конкурс за детска рисунка „Трифон Зарезан” просъществува още 6 издания – до 2002г. През тези години тя разшири обхвата си: жанрово – с декоративно приложни творби и икони; териториално – почти цялата страна; като обем – експозицията завзе цялото пространство – от входа, по стълбищното пространство и площадки, целия 3-ти етаж на сградата. Броят на изложените творби достигаше 1000.  За участниците и домакините това бе начин за нови срещи и запознанства, за обмяна на идеи и споделяне на опит, за поставяне и достигане на нови цели.

 

  Дори в трудните за икономиката години изложбата се провеждаше благодарение грижата на сухиндолската общественост за този най-ценен дар в живота – децата. Наши неизменни и щедри спомоществователи бях ЛВК „Гъмза”, РИТИ и Община Сухиндол. Последната – 2002г. – финансовото състояние на фирмите и домакинствата бе крайно лошо. Деца от цялата страна изпращаха творбите си (бяхме получили над 2000 творби), а дългоочакваното от тях събитие беше на път да се провали. Спаси го цялата сухиндолска общественост – всички фирми и организации (малки и големи) заделиха и дариха средства, с лични дарения се включиха и граждани.

 

  Организаторите на изложбата-конкурс: СОУ „Св.Климент Охридски”, РИО – В.Търново и Община Сухиндол, отчитайки сложната ситуация, взехме решение да я превърнем от ежегодна в бианале (т.е. да се провежда на 2 години), но МОНТ реши организирането да бъде поверено на гр.Сунгурларе.

 

Краят на Приказката.

 

  Тя беше красива и искрена – като всяка детска творба; весела и изпълнена с прекрасни емоции – каквото е детството; възвишена и мъдра – каквото е изкуството; изпълнена с труд и трудности – какъвто е животът; създадена и подкрепяна от сухиндолци – както е в семейството.

 

 Т.Чернева

 

 

Към галерията със снимки --> ТУК

 

 

НИ Трифон Зарезан - Изображение 1